Világörökség
helyszínei

A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyeket az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

Aggteleki cseppkőbarlang-rendszer

A Világörökség része Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja az aggteleki Baradla-barlang, a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek.

Három bejáratától indulnak túrák: a jósvafői és a vörös-tói bejárattól rövid- és középtávú túrák, kiépített és megvilágított betonjárdákon, az Aggtelekről Jósvafőre vezető hosszú és különleges túrák földalatti ösvényeken, elemlámpával, előzetes egyeztetés után.

Budapest, a Duna két partjának panorámája és a budai Várnegyed

A Duna nyugati oldalán, a Világörökség részeként, márgából épült hegyen áll a vár, benne a királyi palota. A hegy gyomrában labirintus, a felszínen évszázadok építészeti és kulturális emlékei őrződtek meg.

A várnegyedben található épületek közül számos önmagában is jelentős nevezetesség. Ilyen többek között a királyi palota, amely (más történelmi épületekhez hasonlóan) országos gyűjteményeknek, múzeumoknak ad otthont.

Budapest, az Andrássy út és a Hősök tere

A pesti Champs-Elysées-nek is nevezett Andrássy út tervezésekor az építész Ybl Miklóstól azt kérték: olyan sugárutat álmodjon, amely méltó az 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulójára elkészült Hősök teréhez.
Az Oktogonig zártsorú bérpaloták állnak szigorú rendben egymás mellett a legbelső szakasz több mint egy kilométerén.

 Az Andrássy útnak van egy olyan kincse is, amely a felszínen nem látható: a millenniumi földalatti vasút. Ez is megáll a Hősök terén, ahol az Andrássy út véget ér.

Hollókő, az ófalu 55 jellegzetes háza

Ez a falu 55 műemléképületével valóságos ékszerdoboz, amely 20. század eleji állapotában fogadja a látogatókat. Szinte minden ház múzeumot, vagy népművészeti boltot rejt, amely a felföld palóc építészetének és művészetének a dicsőségét hirdeti.

Hollókőn az év folyamán több hagyományőrző, ünnepi alkalomhoz kötődő rendezvény várja a látogatókat: Húsvéti Fesztivál, Úrnapja, Palóc Folklórfesztivál, Várnapok, Szüret. A környék kitűnő lehetőséget nyújt gyalogtúrákhoz, kerékpártúrákhoz, lovagláshoz, vadászathoz és horgászathoz.

Hortobágyi Nemzeti Park, Tisza-tavi Madárrezervátum

A szikes puszták és mocsarak állat- és növényvilága minden képzeletet felülmúló változatossággal lepi meg azokat, akik jobban meg kívánják ismerni ezt a csak látszólag monoton tájat.
A Tisza-tó a Balaton után a második legnagyobb kiterjedésű, csaknem 90 km² vízfelületű vízi paradicsom Magyarországon. A nyílt vizek szegélynövényzetében vöcsökök, gémek és récek fészkelnek

Megízlelhetjük a régi pásztorételeket, a slambucot, gulyást. Egyszerű, varázslatos, szép. A csend, zajló nyüzsgés, hirtelen viharok, délibábos hajnalok hazája a Hortobágy.
A Tisza-tó déli területe, az Attila-öböl a vízi sportok kedvelőinek a paradicsoma, vitorlások, szörfözők, vízisízők és jetskizők hasítják a víztükröt

Fertő-tó és környéke

A tó, amely hidrológiai kapcsolatban van a Dunával, a legnagyobb sóstó Európában, felülete 309 km². Ausztriában a kulturális tájegység magában foglalja a Neusiedler See-Seewinkel Ramsar területet, egy olyan vízivilágot, amelyet az UNESCO bioszféra-tartaléknak tekint.

Az eltérő klimatikus feltételek gazdag (Európában egyedülálló) természeti jellegzetességeket hoztak létre. A talaj és víz sótartalma egy másik olyan elem, amelyik hozzájárul a Fertő-tó és a környező tájegység biológiai sokféleségéhez. A Fertő-vidék legsajátságosabb tulajdonsága mindazonáltal a náddal borított nagy felszín és a víz sekélysége.

Pannonhalma, Bencés Főapátság és temploma, a Millenniumi Emlékmű

Géza fejedelem, az államalapító Szt. István király atyja Pannonhalmán telepítette le azokat a német származású bencés szerzeteseket, akiknek a pogány magyarság megtérítése volt a feladatuk. Ők teremtették meg az alapítással egyidőben az első kolostori iskolát az országban.
A magyar honfoglalás ezeréves évfordulóján, 1896-ban Magyarország területén felépített hét monumentális emlékmű egyike. Épült 1896-ban és 1897-ben Berczik Gyula tervei alapján. Anyaga mészkő és tégla. A szobrászati díszítés Bezerédi Gyula alkotása. Belső tere két ablakkal megvilágított, osztatlan, kör alaprajzú terem. 

Pécs, Ókeresztény sírkamrák

Pécs elődjének, a Római Birodalom Sopianae városának 4. századi ókeresztény közössége jelentős számú sírépítményt, kápolnát, sírkamrát, épített sírokat, mauzóleumokat emelt egykori temetőjében. Az ókeresztény temetői épületegyüttes nagysága és gazdagsága a legjelentősebb az Olaszországon kívüli nekropoliszok emlékanyagában.

A részben föld alatti, részben föld felszínén épült ókeresztény építmények műemlékegyüttese a későrómai temető hangulatát idézi az épületekbe belépő látogató számára.

Tokaj-Hegyalja, a magyar történelmi borvidék

A Magyarország északkeleti részén elterülő borvidéken előkerült a mai szőlőfajták közös ősének tekinthető miocén kori ősszőlő levelének lenyomata. Elmondható tehát, hogy a szőlő Tokajban őshonos. Ez a kivételes mikroklímának, a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységek következtében kialakult talajviszonyoknak, a kedvező fekvésű lejtőknek, a Bodrog és Tisza folyók keltette őszi párának köszönhető.

Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. A jellegzetes szőlőbirtokok, farmok, falvak és kisvárosok mélyén fekvő ősi borpincéiben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata.