Gyógyfürdők
Magyarországon

Az ország különleges turisztikai vonzereje a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű termálvízkészlete (Izland után Magyarországon van a legnagyobb felszíni termálvízkészlet a világon).

Budapest, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Számos gyógyfürdői közül talán a legismertebb a Gellért Gyógyfürdő.

A gyógyfürdő a város központjában, a Duna jobb partján, a Szabadság híd budai hídfőjénél épült.
A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben hullám strandfürdővel, 1934-ben pedig pezsgőfürdővel bővült. A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence, a kültéri ülőmedence és a gyermekmedence megújult: korszerű vízszűrő-forgató berendezéssel lettek ellátva.

Büki Gyógyfürdő

1957-ben olaj után kutattak a szakemberek, és magas hőfokú, 58 °C-os termálvizet találtak 1282 m mélyen.
A víz a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, vagy földes-meszes vizek csoportjába tartozik, és a heveny gyulladásos ízületi bántalmak kivételével kiválóan alkalmas valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.

A szórakozásra és sportolásra vágyók is kielégíthetik igényeiket, hisz számos büfé, étterem, presszó, napozóterasz, uszoda, gyermekjátszótér, vízicsúszda, teniszpálya, golfpálya, teke- és bowlingpálya stb. áll rendelkezésre.

Egri Termálfürdő

Az Egri Termálfürdő a XVI. században épült, a Török Fürdő társaságában található a város központjában. A termálfürdő területén található hét medencét a környéken fakadó melegvizű források táplálják.
Már a törökök felfedezték a víz kedvező hatását, tapasztalataikat a modern orvostudomány igazolta.

A 2002-ben befejezett beruházásokkal az Egri Termálfürdő a gyógy- és termálturizmus egyik fellegvárává vált, ahol minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb fürdőzési módot.

Gyulai Várfürdő

Várfürdő (amely Magyarország talán legszebb gyógyfürdője) az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület.
2005 méter mély kútból a gyógyvíz 1958 novemberében tört fel először. Az első kút után még öt mélyfúrású kutat fúrtak a fürdő ellátására. A fürdő vizét 1971-ben gyógyvízzé, a környékét 1985-ben gyógyhellyé nyilvánította az egészségügyi miniszter.

A fürdő területén ma 20 medence áll a fürdőzők rendelkezésére, ebből 11 fedett, a többi szabadtéri. Különlegessége a hatalmas park, ötvenféle örökzöld, kétszázötvenféle lombhullató fa és cserje, ötvenezer négyzetméter gondozott pázsit és pompás virágágyak teszik kellemessé a környezetet.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő
Hungarospa

1925-ben szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 °C -os víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott. Jótékony hatással van nőgyógyászati megbetegedésekre, valamint sportsérülések, törések gyógyulását is elősegíti. Keringési betegségben szenvedőknek nem javasolt.

A fürdő 30 hektáron elterülő strandján 13 különböző élménymedence, köztük a mediterrán tengerpart várja a látogatókat.

Harkányi Gyógyfürdő

A gyógyfürdő népszerűségét kénes, magas szulfid- és karbonszulfid tartalmú gyógyvízének köszönheti. A mintegy 1500 méter mélyről feltörő vízzel iszappakolás és fürdőzés útján a mozgásszervi betegségek szinte minden válfaja kezelhető.

A gyógyfürdő önálló, magas színvonalú gyógyászati részleggel és megfelelően képzett szakemberekkel rendelkezik.
Területén nyaranta óriáscsúszdával, játszóterekkel és számtalan vendéglátó egységgel biztosítja az ide látogatók kikapcsolódását.

Hévízi Tófürdő

A hévízi tó Európa legnagyobb természetes vulkáni eredetű gyógytava. A területe 4,5 hektár, legmélyebb pontja 38 méter, de a tó partjának közelében azok is biztonságosan fürödhetnek, akik nem tudnak úszni.
A tó különleges gyógytényezője a tófeneket több méter vastagságban borító tőzeg, gyógyiszap, amely koncentrált hatóanyagtartalmánál, kén- és rádiumtartalmánál fogva különleges gyógyértékkel rendelkezik.

A hévízi kúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, a radioaktív sugárzásnak, az éghajlatnak.

Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő

A különösen szép környezet gyógyhatású termálvizével és természetes melegvizű barlangfürdőjével mind jobban kiérdemli a hazai és a külföldi vendégek elismerését. A fürdőzést kedvelő látogatók az időjárástól függetlenül válogathatnak a termál-, tavi-, barlang-, illetve kádfürdők között.
Az itteni víz szívműködési zavarok, érbetegségek, vérnyomás és vérkeringési zavarok gyógyítására alkalmas.

A csodálatos szépségű barlangbejáratok, kürtők és vízesések esztétikai szépséget nyújtanak, a pormentes levegő pedig a betegek gyógyulását szolgálja.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A Sárvári fürdő 55000 m2 területen, több mint 3600 m2 vízfelülettel várja a pihenni vágyókat.
A fedett és félig fedett gyógymedencékben az alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz fejti ki jótékony hatását, míg az élménymedence különleges funkciói által a családi fürdőzés élményét adja.

A Mediterrán kert azon látogatók igényét kívánja kielégíteni, akik a medencetértől elkülönülve, csendes, nyugodt környezetben szeretnének kikapcsolódni, relaxálni.

Zalakarosi Fürdő

A fürdő története 1962-ig nyúlik vissza, amikor egy, szénhidrogén után kutató próbafúrás eredményeképpen olaj helyett 96 C°-os gyógyvíz tört a felszínre több mint kétezer méteres mélységből. A feltörő víz vegyelemzése és orvosi hatásainak megállapítása után 1965-ben termálfürdőt létesítettek a helyszínen.

A folyamatos fejlődések során épült fel az úgynevezett gyógycentrumi rész, felújításra kerültek a termálstrand medencéi, valamint a fedett fürdő medencetere és szaunablokkja. Kialakításra került a legmodernebb körülményeket biztosító gyógyászati részleg, elkészült a fedett fürdőcsarnokban üzemelő élményfürdő a kapcsolódó fitness- és wellness elemekkel.